Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Aisyah macam tak minat makan...

Walaupun ku ini dah beranak 2 tapi ilmu mengenai parenting ku mmg cetek iyerlah masa anak pertama 100% ku ikut kata pengasuh dan Emakku tapi ku takdelah menyalahkan mereka sepatutnya aku kene well prepared bila aku dah memasuki alam perkahwinan bukan sekadar berkahwin tapi dalam dada ini kene isikan segala ilmu mengenai menjadi isteri yang solehah, ibu yang mithali (boleh ke?) dan sebagainya. Inilah...bila zero knowledge macam-macam kesilapan akan berlaku pada anak pertama....Anis...Mama minta maaf sebab tak dapat buat yang terbaik, walau bagaimanapun Anis tetap anak Mama yang terbaik!
Semalam ku buat 3 macam hidangan tapi Aisyah reject. Puri pisang dia reject, bubur nasi pun dia reject mungkin aku ter rajin buat banyak dan hari ini aku cuma buat 1 hidangan sahaja. Bubur nasi+bayam+carrot. Entahlah...untuk 2 hari ini ku lihat Aisyah semacam tidak berminat dengan makanan walaupun ia beria-ia mulutnya cap cap mengunyah mungkin dia hendak meniru je kot. Mana tahu Allah suruh aku breastfeed Aisyah dengan sempurna genap 2 tahun...ish...kadang2 aku terfikir kalau aku 'diuji' sebegitu mampukah aku lakukan? Sekarang pun aku kadang-kadang down bila tak dapat target yang Aisyah minum, memang Aisyah kuat minum sekarang...dia lebih suka susu ibu dari makan kot...ataupun aku yang tak sabar nak tunggu respons dia?? Kali ini aku taknak paksa Aisyah makan, permulaan ku mulakan sehari sekali je kalau dia taknak makan juga...aku redha ajerlah...dari struggle suruh anak makan baik aku yang struggle makan makanan yang berkhasiat. Memang aku ingin nak buat penyusuan sempurna genap 2 tahun tapi aku tak yakin memandangkan cara pemakanan aku yang suka skip2, tekanan kerja, orang keliling rasa tak mampu nak buat tu...
Apa-apa pun biarlah ku tunggu dah lihat dahulu respons Aisyah untuk sebulan ini...

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

alOnggg oooi !! bila baca entries aLong kan rasa cam takut sungguh nak beranak .. memacam kena buat, memacam kena sedia .. penuh cabaranGg!!.

Baru tunjuk n bacakan entry aLong yg latest ni kat mak, mak gelak!!!! cam kerja kilang elektronik ada target output .. Mak pesan ni suruh alOng Relax lah .. zaman sekarang ni kira OK lah juga .. banyak panduan - ada buku2 bacaan, ada internet bleh browse ... zaman nenek2 dulu lagi lah semua main lunggah ja, gemuk beso n berjaya juga anak2 dorang ... mak kata aLOng OK dah tu .. jgn pressure diri kang jatuh terpeleot sebab mata kelain, fikiran kelain n kaki langkah kelain .. yang penting pastikan anak2 makan benda yang nyata halalnya .. sebab tu jadi darah daging penentu untuk hati yang "sihat" ..

*hugs* aikKk naper masih tangan tak sampai nii??

missONline

Iena Yusof berkata...

Along nko jadek cam gito sebab nko ni terlalu obses pada sesuatu...cool and relax ler weih...jangan ler nko terlalu memikirkan sangat sampai satu tahap nko yang tak keruan...sebab tu lately ni nko susu kurang..satu lagek baby ni permulaan cuba nko try dulu dengan masak bubur yang bubuh manisan, contohnya masak bubur dengan kurma dan kismis dulu, makan kurma pun elok untuk penghadaman baby nko....try ler dulu insyallah...kat carefour satu bekaih 10 hengget jer tahan utk sebulan..jangan marah arr..ni pendapat aku sajork..aku pun still breastfeed anak aku sampai skrang lagek ni..anak aku pun akan cecah umur 2 tahun tak lama lagik..so far alhamdullilah susu aku cukup..Tuhan tu maha adil along...

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin berkata...

Miss,
Cakap kat Emak...Along tgh relex ni..tu sebab Along buat blog untuk dapatkan sokongan/nasihat/dorongan/komen/kritikan dari mereka yang gemar membaca citer merepek ALong ini hehehehe.

Ina,
Memang aku nak belikan kurma untuk aku dan sekeluarga, baru je habis stok ni. Obseskah aku? Takpe obses pon obses ler..obesiti pon iya hahahaha...takdelah aku concern jer pasal anak-anak aku lagipon akulah satu2nya MAMA mereka kalau ada MAMA tiri pun maseh takleh tandingi MAMA kandung hahahaha.

norhafiza berkata...

takpe Along...semalam kan baru hari pertama...mula2 mungkin Aisyah tak biasa, tapi lama2 nanti ok la tu kot...dan dalam masa yang sama, sentiasa tingkatkan lagi usaha untuk sentiasa menjadi pengepam yang tegar...hehe... :D

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin berkata...

Yeaaa fiza ada....skrg aLong ada 2 orang PEMBAKAR SEMANGAT...Fiza dan missONLINE. Miss...bila nak tawen ni boleh kita mengepam bersama2 hehehehe

Tanpa Nama berkata...

hai mamaAnA...purple nih...nyibuk kt sini lak saya ni kan...pada pendapat saya, mamaAnA perkenalkan satu persatu dulu....some babies memang nampak berminat untuk makan tapi sebaliknya apabila kita suapkan makanan kat dia...untuk permulaan ni, tak perlu gabungkan banyak2 jenis makanan lagi...try puri nasi + ebm....ataupun puri labu ke...

Tanpa Nama berkata...

semoga along berjaya membentuk anak mengikut acuan yang di kehendaki ..terus kan bersusaha along....cabaran seorang ibu dan wanita yang berjaya ..agar along menjadi teladan caiyukkkk...lelaki_itu_aku

wannorashi berkata...

Azrina,

Jgn tensen2. Relax yea. Memang kita cuba nak buat terbaik untuk anak2 kita, tapi yang penting bila kita dah cuba berusaha dah oklah tu. Nak dapat perfect memang susah.

Mula2 baby memang cam tu. Makan sikit dulu. Rasanya just one menu dah cukup.
Pasal demam dah ok tak.

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin berkata...

Wan,
Aisyah dah menunjukkan minat nak makan..alhamdulillah..dia reject sebab tak pandai lagi....dia MEMANG SUKA MAKAN hehe