Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

40++ stok beku rosak

Ahad hari itu sampai rumah suami ku cakap deep freezer terOFF. Ya Allah camner leh jadi camtu, aku terkedu kejap...buat muka biasa tapi dalam hati Allah je tahu. Malam tu sampai ke pagi aku menangis tersedu-sedu. Memang aku rasa EMO sangat sebab itulah lambang kepuasan aku dalam dunia penyusuan.
Walau stok beku aku tak banyak cuma ada dalam 40++ bekas tapi berbagai kesukaran onak duri aku dah lalui berseorangan. Tanpa sokongan suami, tanpa sokongan emak dan ahli keluarga terdekat aku keraskan hati hingga aku sanggup berhutang demi merealisasikan cita-cita aku untuk Aisyah (dan juga untuk Anis). Even bila aku ceritakan pada adik aku yang agak alim-alim itu siap ku keluarkan apa yang Allah firmankan dan siap ada di dalam Al-Quran adik aku bukan adik sahaja malah ahli keluarga aku perlekehkan niat baik aku. Bagi mereka susu FORMULA still the best dan lambang anak sehat *nageh*. Kadang-kadang aku bercakap dengan dinding bila ku ceritakan kebaikan susu ibu...malah ayah dan nenek aku kata susu iaku penyebab budak 'panas'...pelik tapi benar!! Aku memang tak setuju dan sangat marah tapi bila dan duduk berkumpul mengondem aku...aku selalu melarikan diri atau buat-buat gelak bangang. Setiap kali Ecah demam dorang cakap susu aku buat budak panas padahal boleh dibilang tak sampai 5 kali Ecah demam untuk tahun ini!!

Aku buntu. Kat rumah sekarang cuma ada 3botol jer stok beku. Keperluan Ecah memang tidak cukup tambahan pula output aku mmg slow sejak Aisyah masuk 9 bulan. Ku kira hormon prolaktin aku makin kurang dan agaknya salah aku sebab tak amek apa-apa supplement. Aku jadi serba-salah pada Ecah...formula bukan penyelesaiannya....ermmm....YA ALLAH berikanlah aku kekuatan untuk meneruskan perjuangan ini dan ku kira hanya ALLAH Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni antara komen-komen rakan SI yg baik hati...

mamaAna,

Janganlah stress sgt yea. Cuba relax yea. Rasanya boleh nak bagi air masak. Tak pun boleh try tambahkan solid food lagi untuk sementara ni.

P/s ; Wan boleh bagi susu wan tapi wan kena tanya hubby dulu dan Azrina nak ke? Wan pernah tanya hubby boleh tak kalau susu wan bagi dekat anak orang. So, far dia diam je . Cuma yang dia kasi bagi dekat anak buah je. So, now memang wan dah bagi susu wan dekat anak buah dia je.

Daripada wannorashi

salam mamaAnA,
1st of all,maafla kalau xberapa membantu scr pratikalnya
Tapi saya cuba utk mnaik smangat mamaAnA..
Mula2 jgn stress2..dalam pyusuan susu ibu ini,stress ni musuh ketat tau,ia boleh mrencatkan pghasilan oksitosin..so,nanti lg malu2 la susu tu nak keluar..

2nd, mamaAna kena ingat ni..”Tuhan takkan menguji hambanya jika hambanya tak mampu laluinya”..Hari ni tuhan duga mamaAnA sbb mamaAnaA insan terpilih..Ya,kita mungkin xlupa padaNYA, tapi kadang2 tuhan tarik sesuatu tu untuk memberikan rezeki lain..Hari ini mungkin tuhan amik simpanan emas mamaAnA (stok EBM) mungkin esok2 mamaAnA dpt durian runtuh..Siapa tau kan..lg 1 mamaAnA kena ingat, rezeki tu sentiasa milik tuhan, hari ini DIA beri, bila2 DIA leh tarik balik..bukan setakat susu kita, gaji yang kita dapat hari ini bukan abadi milik kita..bila kita sentiasa ingat,kita akan kurang kecewa&stress.

Bbalik pada persoalan leh x bg FM, tu suma tpulang pada mamaAnA..Jika mamaAnA boleh bkompromi dgn bnda2 mcm ni, mamaAnA leh bagi,mamaAnA yg tentukan apa yg boleh apa yg tidak utk diberikan pd anak kan..Jdkan pengalaman ibu2 kat sini sbg pengajaran, contohnya sini

Saya juga pernah jumpa Doctor pasal berat anak naik sikit2 dia suggest pediasure complete..&saya bgtau anak saya xminum FM,dia kata pediasure complete bkn FM tp makanan pelengkap..terpegaruh juga mula2 tu, tp bila pikir2 balik bila saya dah tetapkan segala designated product /complementary foods xboleh, so saya xkan bagi la..

MamaAna tentu tau FM ini no berapa dlm senarai,ia bukan pilihan ke2 tp pilihan ke5

1. susu ibu direct
2. EBM dr ibu
3. ibu susuan
4. EBM dr ibu susuan
5. FM
Tapikan mamaAnA, w/p no5 tp dia bukan sbaris tau
Cuba tgk gambar ni...


Daripada edalan

Terima kasih teman2.....
Nasihat ini ku cuba untuk lebih gigih mengepam

7 ulasan:

harlinda halim berkata...

sy pon dpt rase kesedihan awk bile bc entry nie....mesti rase mcm tension sgt kan...xpe...mesti ade hikmah di sbalik sume nie...sabar byk2 ya..sy doakan awk dpt kumpul EBM byk2 lg...AMIN...

IbuHakimHaikal berkata...

Salam..sy turut simpati dgn awk dan sy faham jika sy jg berada di tempat awk skang..ape yg penting jgn mudah putus asa..Usaha dan diiringi doa..InsyaAllah..

Najwa berkata...

Salam Along,
Sedih baca blog along hari ni,klu along perlukan bantuan EBM, bgtau la ek, wawa bincang dgn hubby.

**Nasihat dari kawan² SI tu mmg baik, berguna jugak utk ingatan diri sdr

DaniTheGirl berkata...

Harlina,
Terima kasih sebab baca blog saya ni..yaa semua itu ada hikmahnya.

IbuHakim,
Taknak putus asa..nak rajin2 pasni...duit SHAKLEE nanti eh hehe.

Wawa,
Sori tak reply sms...takde kredit. Ermm..along cuba dulu gigih mengepam kalau terdesak sgt along calling2 Wawa ye.Timaseh banyak2...syukur sbb kenal SI ni.

mama thieya berkata...

boleh rasa aper yg mamaAna rasa.. aritu mama_thieya dah start buat ebm .since bb thieya dah boleh guna botol.. sebab tau nak pi jejalan waktu malam.. so letak la dalam fridge bawah.. alih2 kene buang (tak tau saper buang ) sedih giler.. dahlah kita perah bukan pump.. adoii

nonMember berkata...

pam tu pam juga lah aLOng .. jangan sampai terlalu mengePAM sampai jejaskan nen tu .. lonjong OK asalkan jgn ada kesan sampingan lain. anak2 yg akan datang pun nak gak nanti ..nak pakai lama tu ..

*hugs n kisses*


-missONline-

ibu emy efy eqy berkata...

akak bangga dgn semangat Dani.

akak pun menyusukan anak sepenuhnya...

akak dapat bayangkan kesedihan Dani bila EBM rosak... masa yg diluangkan utk pam susu hanya kita yg tahu...
memang sayang jika susu rosak... jgn sedih.

akak dan ibu2 yg fully breastfeed sokong dgn apa yg Dani lakukan utk anak2.

setiap ibu inginkan yg terbaik buat anak mereka...