Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

ILI dan H1N1

Ini ku copy paste dari rakan SI.com untuk dikongsi bersama...

Re: Macam mana jika H1N1 berjangkit dengan bayi?
Memang betul ibu-ibu semua,

Wabak H1N1 sekarang ni mmg membimbangkan terutama kalau kita pergi klinik/hospital ramainya orang tak sihat...Semalam HB sy kena asthma attack, gi Hospital Serdang pukul 11.30 malam, masya-Allah ramainya orang...
Tapi kalau tengok kat luar, berjalan kat jalan TAR, orang ramai macam still relax jer...yang pakai mask blh bilang ngan jari....

Ini saya dapat dari laman web KKM:

1. Mereka yang sakit perlu mematuhi nasihat-nasihat yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan. Jika perkara ini tidak dipatuhi mereka boleh menjadi sumber jangkitan kepada orang awam. Mereka yang mepunyai gejala jangkitan influenza-like illness (ILI) perlu berehat dirumah dan memakai topeng muka apabila perlu berdekatan dengan orang lain bagi mengelak penularan jangkitan serta perlu memantau tanda-tanda keterukan atau komplikasi akibat dari jangkitan ILI supaya rawatan cepat diperolehi.

2.Ujian influenza A(H1N1) kepada semua jangkitan ILI tidak perlu memandangkan buat masa ini 95% jangkitan ILI ini disebabkan oleh influenza A(H1N1). Ujian pengesahan jangkitan influenza A(H1N1) hanya perlu untuk kes-kes yang dirawat di hospital. Ujian ’rapid test’ influenza A(H1N1) adalah tidak digalakkan.

Ini Maknanye jika kita/ahli keluarga tidak sihat tapi tak teruk maknanya takde sesak nafas, demam terlampau panas (more than 38), kita kurantin diri kita sendiri di rumah dan buat pemantauan sendiri. Jika hendak keluar rumah pakai mask.

Lagi satu ujian throat swab(calitan tekak) tidak lagi dibuat sebagai screening kerana terlampau ramai orang yang tidak sihat. Jika semua kes dibuat throat swab, tak terkejar kakitangan di klinik/hospital nak buat. Di samping itu juga reagen yang ada di makmal-makmal juga nanti kehabisan.

Harap info ini dapat melegakan hati ibu-ibu semua dan mengambil langkah sewajarnya. Jangan pergi ke tempat crowded pa-apa function, karnival etc buat masa sekarang...

Lagi satu jgn tertipu dengan klinik yang iklankan vaccination H1N1 kerana vaccine itu still not available di Malaysia. Yang diiklankan itu adalah seasonal flu vaccination yang tak cover H1N1 pun.

Lagi...

Below is the email that i got today:
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or
breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang
dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru
dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary
bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very
high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why
kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need
oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu
tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih
baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh
tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap
pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that
dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok
sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most
of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi
private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with
other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak
selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So
far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick
action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap
work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

2 ulasan:

safina berkata...

better pegi hospital kerajaan kot..

Tanpa Nama berkata...

bila semua dah habis ikhtiar .. tawakkal kepada Allah yang nyawa memang dalam genggaman Dia.


missONline