Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

SUSU FORMULA vs SUSU IBU

Di sini ku attachkan contoh-contoh soalan yang biasa terdapat di thread susu ibu yang agak tidak releven, sila baca....

campur susu..
ada sesape tak yg bleh kongsi idea or cara mcamana nk galakkan anak minum susu formula dgan bottle?

Dugro untuk di jual
Hai.....saya nak let go dugro 1 plus ( 1-3 years ) Perisa asli, 1 kg! Nak let go dgn harga RM 15 jer per packet!ada 2 packets! Reason, Anak x sesuai minum dugro...dah 2 bulan try...tp dia asik berak keras jer.....
so...sesiap yg berminat bleh emel kat
noor_zinu@yahoo.com

Susu untuk dijual
Hi all mommies,

saya ingin menjual
Brand susu:Dutch Lady 123, Original Flavour 1.8 kg
Unit:1
Price:RM 25 (Retail Price RM 40)
Reason to sell: Anak tak serasi dengan susu ni..
Baru beli satu minggu dekat Carrefour

Self collection @ Menara Celcom atau Taman Dato' Senu Sentul

Anyone interested, do contact me.

Ini adalah contoh-contoh pertanyaan yang kurang releven bila kita berada di dalam forum Penyusuan Susu Ibu.

Di sini juga ku attachkan respons daripada our moderator di dalam susu ibu. Ku rasa inilah jawapan yang terbaik untuk segala soalan yang tidak releven itu.

Re: campur susu..
Salam..

Ye betul, tak salahkan mana2 ibu yg membuat pilihan masing - masing utk memberi susu apa. Bergantung kepada maklumat yg ibu ada, situasi sekeliling, masalah dan support yg seseorang ibu itu terima.

Namun, adab orang melayu, masuk kandang kambing mengembek, masuk rumah kucing mengiau
Bila nama website tu, SUSUIBU, secara automatik kita sepatutnya faham matlamat dan pendapat para pembaca mengenai method penyusuan yang diingini (secara umum), regardless pengalaman & pilihan kita sendiri.

Tak salah kalau nak bertanya, tapi at least bagi la background sikit. Kenapa nak bagi susu lain? Apakah masalah yang dihadapi sampai buat keputusan begitu? etc. Pembaca2 di sini mostly very understanding dan sedaya upaya cuba utk menolong. Tolong bersembang pun jadilah. Tapi, mcm mana nak tolong, and macam mana tak timbul persepsi negatif, bila baca ayat sekeping macam tu? Yang ruginya, siempunya badan yang bertanya, betul tak?

Kepada neyha, eloklah awak explain sikit lagi tujuan awak tanya cam tu & apa problem yg sebenarnya kay

Ini semua ku copy paste untuk tatapan kalians dan fikir2kanlah yerk...
Ku adalah orang baru
Sedang belajar dan belajar
Mohon ampun dan maaf kiranya teguran agak kasar
Ku amat sanjungi rakan2 SI kerana aku belajar banyak perkara
Tapi ini semua ada hikmahnya...
Dapatlah ku memperbaiki diri ku sendiri

Sesungguhnya YANG BURUK adalah dari kita sendiri sebagai MANUSIA dan YANG BAIK itu semuanya adalah daripada ALLAH hendaknya...

Sharing is caring and loving





6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

*hugs aLong* dugaanNNNnnn ....


AiLing.

anifas berkata...

ada pro dan kontra nya tiap benda itu ! tp den dibesaqkan oleh susu formula jugakkk..ehehe

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin berkata...

Fina, along juga dibesarkan dengan susu formula cuma adik no 2 dan ke 5 dibesarkan dengan susu ibu tapi memang ada perbezaan antara kami adik-beradik. No 2 adalah ahli Tabligh dan sedang menghabiskan degree (pegawai kerajaan) dan no 5 skrg ambil SPM (result tak pernah mengecewakan) dari form 1 sampai skrg memang duduk di asrama dan ditaja kami tak pernah bayar yuran sekolah) dan berharap agar SPM thn ini mendapat kejayaan cemerlang. Kami yang lain takat diploma dan sijil SPM je hehehe.

Kalau kita dah tahu galakkan Allah maka kita buatlah kecuali kita tak mampu tapi dalam Islam ada menyebut jika ibu tidak mampu menyusukan maka si suami hendaklah mengupah ibu susuan tapi zmn skrag si bapa mencari susu formula heheh. Tapi along tidak menolak formula sebab susah nak cari ibu susuan pastu tak tahu ler Amm sanggup nak buat ke tidak hahaha.

fid berkata...

ohhhh
masih ada lg ya benda gini kat susuibu..hahaha

lailasani berkata...

salam kenal..
jelajah SI.com jumpa blog u ni..

kan... sy pun rasa hairan dan pelik org2 cam ni.. hehehe...

bruceshark berkata...

azrina.. mai ni..
lantak la pe org nak kata.. aku sokong ko.. pape pon SUSUIBU adalah yg terbaik..