Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Cerita Hari Minggu

Cerita 1
Weekend lepas rumah emak ku begitu havoc dan happening sekali sebab meriah dengan sambutan Deepavali di Ijok, Kuala Selangor hihihi. Semua adik-adik ku balik termasuklah 'bakal adik ipar' untuk adik lelaki ku no 4 tapi tak tahu ler jadi ke tidak semuanya urusan Allah. Wahhhh begitu seronotnya rumah emak aku hari itu walaupon rumah itu kecil tapi 'besar' dengan kemesraan sekeluarga. Aku kenenkan Teacher Anis (pengasuh Ecah) kepada adik ku Bob dan emak aku orang yang paling seronok...macamlah mama yang bercinta ikikik.


Cerita 2
Di rumah emak aku ada seekor anak kucing yang ditinggalkan oleh ibunya. Sungguh sadis sebab dia tidak dapat merasai kolustrum daripada ibunya.....ehhh haiwan pon ada kolustrum ke? Berjalan pon tak pandai lagi apatah mata pon belum terbuka...mengiau-aiau mencari ibunya...kasehan sungguh aku tengok lalu emak dan adik-adik cakap...."Kak...bagilah susu badan kak kat kucing tu..kesian tengok"...ngeee...boleh ke bagi eh? Mak aku cakap dulu dia pernah bagi anak kucing susu tin...mati! Adik ipar ku pesan pula anak kucing tak boleh minum susu tin tapi emak dia dulu bagi susu dutch lady..tepung ke liqiud tu aku tak pasti tapi yang pasti lepas aku bagi susu aku....anak kucing tu tidur lena dan ku tengok cam segar pas minum....adakah anak kucing itu menjadi anak susuan ku ekkkekeke....takpelah..aku sekadar menolong tapi memang sedih sebab kejap-kejap dia 'menangis' panggil ibu...hiba aku dengar. Masa nak balik semalam emak meminta aku bagi susu aku lagi...at last mak aku cakap bagilah semua susu yang Kak perah tu nanti Kak boleh perah lain...ermmm takperlah..aku bagi terus susu yang aku perah 5oz tu...baikkan aku??? Tembak hihihi!

Cerita 3
Aku juz nak luahkan rasa kesal hati aku ini. Tiada kena-mengena yang hidup ataupun yang mati. Aku tidak berniat nak buruk sangka pada orang lain cuma sedikit terkilan. Dahulu kita sama-sama bercerita, berkongsi masalah senang...susah tu jarang sekali nak kongsi pon. Tapi aku harap aku dan dia boleh sama-sama menjaga amanah atau rahsia yang pernah kami kongsi bersama walaupon sekarang (tapi aku tak paham kenapa kurang baik skrg, memang peel dia camtu ke?) kita ni kurang baik atau rapat. Cuma yang menjadia kepelikan aku ialah walau  kami di dalam satu seksyen  tetapi tidak bertegor-sapa walau berjumpa di dalam lif.....kelakar kan? Perlukah aku terhegeh-hegeh menegornya sebab aku memang takde sebab  taknak menegor tapi kalau dibuat tak endah sendiri mahu ingat laaaa. Kekadang terasa diri ini orang suka ambil kesempatan...sebenarnya kita sama-sama mengambil kesempatan ke atas diri memasing...kan kan kan? So rasanya semua hutang dah langsai kan??

Cerita 4
Tadi aku masuk satu ruangan chat yg sangat gelemer...saja gatai citer pasal kebaikan SUSU IBU...tup tup kena komen. Wahhh begini mentaliti rakyat Malaysia mengenai susu badan...sungguh SEDIH!! Pasni malas nak citer kat situ dah pasal susu ibu, diperlekehkan adalah dan aku malas nak bertekak sebab aku sorang jer bagi anak susu badan kot hahaha.

Sekian, wassalam.

6 ulasan:

mamanoa berkata...

uikk..beb..yg citer-4 tu..u chat kat room maner??aper jer yg diorg komen??komen ke kondem???

musti kondem tu..i pun aritu i gi kusus, ader sorg org mahkamah(ala-la hakim gakla..)dier citer dier pun nk try BF ni..tp xder masa,anak br 5bln da topup FM,such a waste!! dlm ati i alasan jer tu!! diernyer bilik lg besar dr blik i..dier bukan masuk court, balik opis mcm i pun..duk kat bilik jer..lg senang..

siap dier bg tau i alala nasihat..pas 6bln patut da kna topup FM,sbb i ckp anak i da 7bln stil BF no FM, tp da stat solid food..i diam jer malas nk citer lebih pasal statement dier..
tp dier teruja la i pam guna FS..yer la pegawai kecik tp mampu pkai FS(utang lg beb..main kutu dgn aishah haha..)

xpaham la..bz xsempat nk pam..??alasan yg mudah sgt diorg buat kan??

DaniTheGirl berkata...

mamanoa, saya penchatters tegar di alamak.com. tadi juz citer2 sbb boring pastu dorang semua kondem saya, even ada sorang nurse dan dia ckp baby saya kena top up FM sbb susu kita sudah tidak mampu membekalkan nutrien pada baby tapi saya takdelah nak bangkang juz bagi pndpt yg agak sopan walau hati ckp tak setuju. Dia pesan juga ckp mudah terpengaruh dengan maklumat2 dari internet. Dia cakap kalau dah mengundang stress baik takyah mengepam. Salah saya gak sbb kadang2 saya mengadu agak stress bila Ecah minum byk tapi saya pertahankan diri saya mmg stress tapi saya berazam nak capai 2 thn full bfeeding dan dia tak berapa nak setuju....HOW? takpelah mamanoa...yg penting perjuangan kita sama..saling bantu dan menyokong..kan?

Norhafiza Wahab berkata...

emm...ingat baru nak komen tentang citer no 2, baca komen2 di atas ni pasal no 4 lak...tp tak pe la, nak komen psl no 2 dulu gak...hehe...

bagusnya Along ni...cam nak menitik air mata fiza baca...cian anak kucing tu...nasib baik ada ibu manusia yang baik ati...dpt gak dia merasa sket susu segar... :)

hmm...psl ckp2 negatif org psl susu ibu ni kan Along just abaikan...pd fiza, just pasang niat nak buat macam yang Quran suruh, macam yang Rasulullah SAW ajar...walaumacamana susah pun untuk kita menjayakannya, tapi kalau niat kita tu betul kerana ALLAH, insyaALLAH dapat pahala...

tapi kalau niat kita bukan sebab nak buat macam yang Islam ajar tapi nak buat tu sebab sangat percaya dengan saranan WHO ke contohnya yang begitu menggalakkan pemberian susu ibu ni, dahla kita dengan penat-penat mengepam, stress lagi tu, agak-agak leh ke dapat perhatian dari-NYA bila kita buat bukan kerana-NYA...?

isk, ntah apa yang fiza dok melalut ni...eheh...k la Along, insyaALLAH berjumpa di komen entri yang seterusnya...he... ;)

NuRuL DhiA berkata...

kagum nye aku ngan ko sampai bole bg anak kucing merasa susu ibu manusia, jarang haiwan nak minum susu manusia, biase dgr manusia minum susu haiwan.

pasal no 4 tuh, nurul pun da x lalu nk bangkang membangkang ngan org2 yg mcm tu, lebih suka diam jek sambil sengih2. masing2 punye pendpt,...biarkan la

DaniTheGirl berkata...

Fiza dan Nurul....

Kucing dah mati...Emak cakap perot dia tak boleh terima susu saya dan susu tepung tu...apa pon susu ibu tetap terbaik walau dia haiwan sekalipun!!

*sedih!

Norhafiza Wahab berkata...

innalillahiwainnaailaihiroojiuun.... sedihnye...kucing tu dah mati ye...tapi tak pe la, dia tak de dosa... :)