Papa Dan Anis Syahida

Papa Dan Anis Syahida

Merekalah Kekuatan Ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Homemade Baby Food

Semalam aku dah buatkan sesiap bubur nasi Aisyah dan ku frozekan di dalam deep freezer ku. Aku main agak-agak masak untuk 5 hari X 3 hidangan. Semalam aku buat carrot + kentang + ikan bilis. Cara aku mudah saja...
- blend beras yang belum dicuci halus-halus dan banyak-banyak dan simpan dalam botol
- blend carrot yang direbus untuk makan 5 hari x 3 hidangan
- blend ubi kentang yang direbus untuk makan 5 hari x 3 hidangan
- cuci ikan bilis pastu keringkan dalam microwave dan blendkan (ini ku tabur bagi gantikan garam tapi sedikit je bukan penuh tangan)
- kalau rajin aku buat puri buah tapi aku tak buat stok frozen memandangkan masa untuk menyediakan sgt senang
- kat rumah memang aku simpan stok kurma dan kismis banyak untuk ku bubuh lam bubur bagi rasa manis sikit
Ini ku copy pastekan untuk dikongsi bersama...

In the refrigerator, it is recommended that fresh pureed homemade baby food be stored no longer than 48 hours (many food safety authorities say that 72 hour is fine.). This limit ensures that bacteria growth in the puree is kept to a minimum and that the food does not take on the "taste of the fridge". This "rule" applies for veggies, fruits, meats etc."




Selamat Mencuba!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

waHHh wahHh wahHh dah semakin bergaya ek blog aLOng sekarang ni ..

good!! aaa-aah Oh-ohhhhh Oooh-oooh

*gelak*


missONline